Skip to main content

Als hardlooptrainer krijg ik regelmatig vragen over het belang van de maximale hartslag. Veel hardlopers zijn zich niet bewust van de rol die het speelt in hun training. Je maximale hartslag is niet zomaar een getal; het biedt inzicht in de capaciteit van je lichaam en helpt je om je trainingen te optimaliseren.

In dit artikel zal ik uitleggen wat de maximale hartslag precies inhoudt, waarom het essentieel is om te weten, en hoe je het zelf kunt meten. Of je nu je hardloopprestaties wilt verbeteren of gewoon beter inzicht wilt krijgen in je hartslagzones, deze informatie is fundamenteel.

Wat is je maximale hartslag?

De maximale hartslag, vaak afgekort als HFmax, vertegenwoordigt het maximale aantal slagen dat je hart in één minuut kan maken zonder dat dit gevaarlijk is. Het is een waardevolle maatstaf die je helpt te begrijpen hoe hard we ons lichaam kunnen pushen tijdens fysieke activiteiten, zoals hardlopen. Je HFmax is niet noodzakelijkerwijs het aantal slagen dat je zou moeten nastreven tijdens je training, maar eerder een limiet die je helpt je inspanningen te kaderen.

Factoren die je hartslag beïnvloeden

 1. Leeftijd: Dit is een van de meest bekende factoren. Over het algemeen neemt je maximale hartslag af naarmate we ouder worden. Dit is de reden waarom veel eenvoudige formules voor het berekenen van de maximale hartslag leeftijd als een variabele gebruiken.
 2. Geslacht: Vrouwen hebben over het algemeen een iets hogere HFmax dan mannen. Dit verschil is echter niet altijd significant en kan variëren van persoon tot persoon.
 3. Fitnessniveau: Getrainde atleten kunnen een lagere rusthartslag hebben, maar dit betekent niet altijd dat hun maximale hartslag ook lager is. Training kan echter invloed hebben op hoe snel het hart zich herstelt na inspanning.
 4. Temperatuur en hoogte: Zowel extreme kou als hitte kunnen de hartslag beïnvloeden. Ook op grotere hoogtes, waar minder zuurstof beschikbaar is, kan het hart sneller kloppen om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien.
 5. Emotionele toestand: Stress, angst en andere sterke emoties kunnen leiden tot een verhoogde hartslag.
 6. Medicatie en stimulerende middelen: Bepaalde medicijnen, cafeïne en andere stimulerende middelen kunnen de hartslag verhogen.

Het is essentieel om te begrijpen dat de maximale hartslag uniek is voor elk individu. Hoewel er algemene formules en richtlijnen zijn, is het ideaal om een persoonlijke test te ondergaan om je eigen HFmax nauwkeurig te bepalen.

Maximale hartslag meten

Het meten van je maximale hartslag is een essentiële stap om je training te optimaliseren en je lichaam beter te begrijpen. Er zijn verschillende methodes om dit te doen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Afhankelijk van je behoeften, je fitnessniveau en de beschikbare middelen, kun je kiezen welke methode het beste bij je past.

220 – Leeftijd

Deze formule is waarschijnlijk de meest bekende en eenvoudigste manier om je maximale hartslag te schatten. Je trekt simpelweg je leeftijd af van 220.

220 – je leeftijd is een snelle manier om een schatting te krijgen van je maximale hartslag. Het grote voordeel is dat het gemakkelijk en toegankelijk is voor iedereen, zonder speciale apparatuur of training. Echter, omdat het een algemene formule is, kan het resultaat minder nauwkeurig zijn, aangezien het geen rekening houdt met individuele verschillen zoals fitnessniveau of geslacht. Deze methode is vooral geschikt voor mensen die een basisschatting willen zonder een uitgebreide test, en kan een goed startpunt zijn voor beginners.

Veldtest

Bij een veldtest, vaak uitgevoerd op een atletiekbaan of in een andere gecontroleerde omgeving, wordt je hartslag gemeten tijdens een maximale inspanning. De kracht van deze methode ligt in de persoonlijke aanpak, waardoor het een nauwkeuriger beeld geeft dan de algemene formule van “220 – leeftijd”. Echter, het is een zeer intensieve test en daarmee niet geschikt voor iedereen. De resultaten kunnen ook nog eens worden beïnvloed door externe factoren zoals temperatuur of hoogte. Deze test is ideaal voor de meer ervaren hardlopers die op zoek zijn naar een nauwkeuriger methode om hun maximale hartslag op regelmatige basis te meten.

In dit artikel staat een voorbeeld van een veldtest om je maximale hartslag te meten.

Test bij sportarts

De meest uitgebreide en nauwkeurige methode is een test bij een sportarts, vaak uitgevoerd in een sportmedisch centrum. Hierbij worden verschillende variabelen gemeten, zoals hartslag en zuurstofopname, tijdens een inspanningstest op bijvoorbeeld een loopband of fiets. Hoewel dit de meest nauwkeurige methode is, kan het ook de duurste zijn en vereist het toegang tot gespecialiseerde faciliteiten. Deze methode is met name geschikt voor serieuze atleten die een acurate meting van hun maximale hartslag willen, of voor mensen met gezondheidsproblemen die een test in een gecontroleerde omgeving nodig hebben.

Toepassingen in training

Het kennen van je maximale hartslag is niet alleen waardevol voor op papier. De waarde zit in de praktische toepassing voor je trainingen en voorbereiding op wedstrijden. Op basis van je maximale hartslag kan je namelijk je hartslagzones bepalen. En daarmee efficienter trainen en zodoende je prestaties te maximaliseren. 

Dagelijkse Hardlooptraining

Door je maximale hartslag te kennen, kun je je hartslagzones bepalen gebaseerd op percentages van je maximale hartslag. Deze zones zijn:

 • Zone 1 (50-60%) – Zeer lichte inspanning: Deze zone is ideaal voor warming-ups, cooling-downs en hersteltrainingen.
 • Zone 2 (60-70%) – Licht: Training in deze zone verbetert je algemene uithoudingsvermogen en helpt bij vetverbranding.
 • Zone 3 (70-80%) – Gematigd: Deze zone verbetert het aeroob vermogen en is ideaal voor langere runs.
 • Zone 4 (80-90%) – Zwaar: Hier werk je aan je anaerobe drempel, wat helpt om je snelheid en kracht te verhogen.
 • Zone 5 (90-100%) – Zeer zwaar: Deze zone is voor korte, intense intervallen en verbetert je maximale prestatievermogen. 

Door in specifieke zones te trainen, kun je gericht werken aan bepaalde aspecten van je conditie.

Voorkomen van overtraining

Door je hartslag te monitoren tijdens je runs, kun je voorkomen dat je te hard traint. Een hartslag die hoger is dan normaal voor een bepaald tempo kan een teken zijn van vermoeidheid of overtraining.

Voorbereiding op een hardloopwedstrijd:

 1. Tapering: In de weken voorafgaand aan een race, is het belangrijk om de trainingsintensiteit te verminderen. Door je hartslag te monitoren, kun je ervoor zorgen dat je in de lagere zones traint, wat helpt bij herstel.
 2. Wedstrijdstrategie: Met kennis van je HFmax en de bijbehorende zones kun je een strategie plannen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om het grootste deel van een marathon in zone 3 te lopen, en dan te versnellen naar zone 4 of 5 in de laatste kilometers.
 3. Evaluatie na de wedstrijd: Na de race kun je je hartslaggegevens analyseren om te zien of je je aan je strategie hebt gehouden en waar er ruimte is voor verbetering.

Door je maximale hartslag en de bijbehorende zones te kennen, kun je je trainingen en wedstrijdtrategieën effectiever plannen. Dit helpt je niet alleen om je prestaties te verbeteren, maar ook om blessures te voorkomen.

Conclusie maximale hartslag

Het kennen van je maximale hartslag en het begrijpen van de bijbehorende zones is cruciaal voor elke hardloper. Deze kennis stelt je in staat om je trainingen effectief af te stemmen, waardoor je optimale prestaties kunt leveren en blessures kunt voorkomen. Door bewust te trainen binnen specifieke hartslagzones, kun je niet alleen je hardloopdoelen bereiken maar ook sneller herstellen en het voorkomen van blessures. Kortom, het kennen van je maximale hartslag is een essentieel hulpmiddel als je je hardloopdoelen wilt bereiken.

Tim Baks

Tot 2011 was ik een bankhanger, nu ben ik gecertificeerd hardlooptrainer en heb ik verschillende marathons en ultramarathons in het binnen- en buitenland gelopen.