Skip to main content

Hardlopen is heerlijk. De vrijheid om met relatief weinig middelen te gaan en staan waar je maar wilt is fantastisch. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Ongeacht trainingsvorm kunnen sommige hardloopsessies gewoon zwaar aanvoelen. Zeker de eerste tien tot vijftien minuten is dit vaak het geval. In dit artikel leg ik je uit waarom dit zo is en hoe je het kan voorkomen. 

Rede 1: overschakelen naar ander energiesysteem

Belangrijkste rede waarom die eerste tien tot vijftien minuten van je hardloopsessie zo moeilijk aanvoelen is dat je lichaam uit ‘rust’ stand moet komen en overschakelen naar het aerobe energiesysteem. Op het moment dat je start met hardlopen hebben je spieren veel zuurstof nodig maar krijgen dat nog niet omdat je hart dat nog niet aanlevert. Terwijl je lichaam dus hard aan het werk is krijgt het niet de ‘voeding’ die het nodig heeft. Als je hart eenmaal op stoom is en dus de energietoevoer naar de spieren op niveau is, ga je je beter voelen. 

Rede 2: aanmaak van endorfine moet op gang komen

In je hersenen wordt het stofje endorfine aanmaakt. Dit is een lichaamseigenstof dat in eerste plaats pijnonderdrukkend werkt maar ook medeverantwoordelijk voor het ontstaan van gevoel van geluk en euforie. De wetenschap is er niet helemaal duidelijk over, maar er wordt gezegd dat je lichaam 15 minuten nodig heeft om endorfine aan te maken.

Voorkomen? Doe een warming-up

Nu we weten wat de oorzaken zijn, kunnen we kijken naar hoe we de moeizame start kunnen voorkomen? Het is eigelijk heel simpel, doe een warming-up. Start je training met een aantal dynamische oefeningen waarmee je je lichaam opwarmt en dus die hartslag al op niveau brengt voordat je echt begint.

Tim Baks

Tot 2011 was ik een bankhanger, nu ben ik gecertificeerd hardlooptrainer en heb ik verschillende marathons en ultramarathons in het binnen- en buitenland gelopen.