Skip to main content

Hardlopen wordt geroemd om zijn eenvoud. Je kan het overal doen en het enige wat je moet hebben is een setje sportkleding en een paar hardloopschoenen. Een paar hardloopschoenen kopen lijkt eenvoudig, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

In dit artikel lees je alles over:

  • Het belang van de juiste pasvorm.
  • Wat is pronatie?
  • Wat is heeldrop?
  • Wat zijn hardloopschoenen met carbonplaat?
  • De verschillende type hardloopschoenen
  • Hardloopschoenen kopen in de winkel of online.

Pasvorm is essentieel

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen is pasvorm.

Als de pasvorm van de hardloopschoen niet 100% is ga je er vroeg of laat last van krijgen (en daarmee belemmert het je prestatie). Door het dragen van een slecht zittende hardloopschoenen kan je blaren krijgen. Misschien nog wel belangrijker, door te kleine of te grote hardloopschoenen te dragen beïnvloed je je looppas en dat is natuurlijk het laatste wat je wil.

Mag het een maatje meer zijn?

Een goede pasvorm heeft alles te maken met de maatvoering.

Stelregel bij de lengtemaat van een hardloopschoen is om altijd één maat groter te gaan dan je normale schoenmaat. Heb je maat 44 voor je normale schoen dan ga je voor maat 45 voor hardloopschoenen.

Waarom een maatje groter?

Omdat tijdens het hardlopen je voeten uitzetten door betere doorbloeding en zwelling door vochtophoping en dus meer ruimte nodig hebben.

Niet alleen de lengte van voeten is bepalend voor een perfecte pasvorm, maar ook de breedte is van belang.

Veel hardloopmerken maken hun populairste hardloopschoenen ook in verschillende breedte maten. Als de schoen zonder de veters te strikken al wat knelt aan de zijkanten dan heb je een maatje breder nodig.

Bij het kopen van een nieuw paar ga je dus voor niks minder dan de perfecte pasvorm. Maar hoe vind je deze? Door te begrijpen wat voor keuzes je allemaal moet maken en hoe deze zich verhouden ten opzichte van jouw persoonlijke manier van lopen, de type trainingen die je doet en de ondergrond waar je op traint.

Welke hardloopschoen past bij jou?

Als je voor de eerste keer een paar hardloopschoenen gaat kopen dan moet je een aantal belangrijke vragen beantwoorden om tot een goede aankoop te komen.

  • Hoe proneer ik?
  • Wat is mijn hardloopervaring?
  • Welke type trainingen ga ik hoofdzakelijk doen?
  • Op welke ondergrond ga ik het meeste lopen?

Als beginnende hardloper heb je hulp nodig om deze vragen te beantwoorden en daarom adviseer ik je om je eerste paar hardloopschoenen altijd (fysiek) bij de hardloopspeciaalzaak te kopen. De belangrijkste rede om in een winkel onder begeleiding van een specialist je eerste paar hardloopschoenen te kopen is dat ze een analyse kunnen maken van hoe je loopt. Op basis hiervan kan de verkopen op basis van je loopstijl je gerichter een type hardloopschoen aanbevelen. Belangrijk onderdeel van zo’n analyse is de mate van pronatie.

Hardloopschoenen en pronatie

Pronatie is een veel gehoord begrip in de hardloopwereld en wordt gebruikt om de natuurlijke beweging van de voet te beschrijven tijdens het hardlopen. Het zit namelijk zo, bij elke pas die je maakt rolt de voet naar binnen toe om de belasting van de voetplaatsing op de grond op te vangen.

Er zijn drie soorten pronatie:

  • Neutraal: De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens naar binnen. De enkel blijft recht boven de hiel.
  • Overpronatie: De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens te veel naar binnen. Er komt veel druk op de binnenkant van de voet te staan. De enkel zakt in naar binnen. Extra ondersteuning is nodig aan de binnenkant van de voeten.
  • Supinatie of onderpronatie: De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt vervolgens niet of weinig naar binnen. Er komt veel druk op de buitenkant van de voet te staan. De enkel valt naar buiten. Geen extra ondersteuning is nodig, maar wel een paar hardloopschoen die in de lengte-as niet heel soepel zijn (torsie stijfheid).

Voor elk type pronatie is een type hardloopschoen. Vroeger werden hardloopschoenen voor overpronerende lopers uitgerust met een anti-pronatieblok. Dit wordt tegenwoordig steeds minder gedaan, schoenen worden nu steviger gemaakt.

Ongeacht hoe je proneert, er is een hardloopschoen die bij je past. Wat je wil voorkomen is dat je een verkeerde hardloopschoen koopt. Het dragen van een verkeerde schoen kan leiden tot blessures.

Het belang van heeldrop bij de keuze van hardloopschoenen

Ongeacht het pronatietype zal je zien dat bij de meeste hardloopschoenen de voorvoet lager ligt dan de hiel. Dit verschil wordt de offset, heeldrop of drop genoemd en uitgedrukt in millimeters.

Traditionele hardloopschoenen zoals de Asics Nimbus of New Balance 880 hebben een drop van 10 mm, de voorvoet ligt dus 10 mm lager dan de hiel. Hardloopschoenen kunnen ook een drop van 12 mm hebben (bijvoorbeeld Brooks Adrenaline GTS) maar ook 6,4 of zelfs 0 mm.

Hardloopschoenen met een lage drop maken het makkelijker om op je midden- of voorvoet te landen. Hardloopschoenen met een hoge drop ga je weer sneller op je hak landen. Een lage drop zegt trouwens niks over de demping van een hardloopschoen. Daarnaast moet je bij een lage drop ook rekeninghouden dat je achillespees en kuit meer wordt belast. Als je te snel te veel gaat hardlopen kan dit tot blesssures leiden.

Het type training kan ook de drop van hardloopschoen bepalen. Tijdens een snellere training zoals een interval training loop je op een hoger dan gemiddeld tempo en daarmee over het algemeen meer op je midden- of voorvoet, een hardloopschoen met een lage drop past dan beter bij dit soort trainingen. Hardloopschoenen die specifiek ontwikkeld zijn voor snellere trainingen of wedstrijden hebben dan vaak ook een lagere drop.

Hardloopschoenen met carbonplaat

Hardloopschoenen met carbonplaat zijn sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit de hardloopwereld. Sinds de introductie sneuvelen wereldrecords bij de vleet. Het is de nieuwste technologie die niet alleen beschikbaar is voor de professionele hardloper maar ook voor amateurs. In een nutshell geeft de carbonplaat (in combinatie met responsief dempingsmateriaal) in een hardloopschoen veel energie terug en stuwt je daarmee vooruit. Met als resultaat dat je met minder energie een hoger tempo kan maken dan normaal en dit tempo ook langer kan volhouden.

De toevoeging van carbon aan de tussenzool van de hardloopschoenen is een enorme technische vooruitgang met zeer indrukkende resultaten. Maar is het iets voor jou? De beginnende hardloper heeft wat mij betreft veel meer profijt van een ‘allround’ hardloopschoen. Een hardloopschoen met carbon is een prima tweede paar waar je enkel je wedstrijden en snelle trainingen op loopt.

Op welke ondergrond ga je hardlopen?

Zeker voor beginnende hardlopers is dit een irrelevante vraag, maar ik wilde het onderwerp toch kort behandelen. Als je namelijk frequent op onverharde paden loopt en graag de bergen op zoekt om je kilometers te maken dan is een hardloopschoen met meer profiel en bescherming geen verkeerd idee. Zo’n type hardloopschoen noem je een trailrunning-hardloopschoen. Maak je hoofdzakelijk je kilometers in de buurt en de prachtige fietspaden die Nederland rijk is, dan volstaat een normale hardloopschoen. Een derde en over het algemeen minder bekend type hardloopschoen is de spike. Dit is een hardloopschoen specifiek gemaakt voor gebruik op de atletiekbaan. Waar normale en trailrunning-hardloopschoenen veel bescherming (en in sommige gevallen support) bieden zijn spikes het tegenovergestelde: super lichtgewicht, bieden geen bescherming en support. Spikes zijn aan de onderkant voorzien van metalen puntjes die vervangen kunnen worden. Deze metalen puntjes zorgen voor meer grip en een krachtige afzet tijdens het hardlopen (of springen en werpen) op de atletiekbaan.

Hardloopschoenen kopen; online of in de hardloopwinkel?

Online schoenen en kleding kopen is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Het is daarom een logische gedachte om ook je nieuwe paar hardloopschoenen online te kopen. Toch raad ik iedereen aan om bij de aanschaf van een nieuw paar hardloopschoenen een hardloopspeciaalzaak op te zoeken. Belangrijkste reden hiervoor is dat je dan in alle rust verschillende merken, modellen en maten kan passen en zodoende jouw perfecte hardloopschoen te vinden.

Ben je al ervaren in het kopen van hardloopschoenen en weet je daarom goed wat je wel en niet kan, dan is een online aankoop doen een optie. Helemaal als je al tijden op hetzelfde model van Asics, New Balance of Brooks loopt. Maar houd er rekening mee dat de nieuwe versie van je favoriete hardloopschoen een andere pasvorm kan hebben.

Nog een aantal tips voor als je een nieuw paar hardloopschoenen wil kopen in de winkel:

  • Sokken: neem een paar hardloopsokken mee of vraag aan de verkoper of je een paar kan lenen. Normale sokken zijn net even wat anders dan hardloopsokken en dit verschil kan net die pasvorm beïnvloeden.
  • Verschillende merken & modellen: merken ontwikkelen de mooiste reclamecampagnes om jou over te halen hardloopschoenen te kopen. Laat je daar niet door beïnvloeden en ga neutraal het koopproces in.
  • Testloopje: denk je een goed paar te hebben gevonden? Vraag dan of je in plaats van in de winkel een klein stukje buiten mag hardlopen. Dit kan je net de bevestiging geven dat je het juiste paar aan hebt of juist helemaal niet. Door een stukje te lopen kan je ook goed het verschil in demping voelen tussen twee verschillende paren.

Conclusie

Vergeet merk, model, kleur of reclamecampagne. Bij het kopen van hardloopschoenen draait het om de pasvorm. Dat is het allerbelangrijkste. Een slechtzittend paar ga je inboeten op comfort en daarmee het mooie van hardlopen. Denk bij de aankoop dus aan lengte- en breedtemaat maar ook aan of de schoen pas bij jouw loopstijl en de ondergrond waar je hoofdzakelijk op wil gaan hardlopen. Zeker als je je allereerste paar hardloopschoenen gaat kopen, doe dit bij een hardloopspeciaalzaak en vraag om ee loopadvies om zodoende de juiste type hardloopschoenen te vinden.

Tim Baks

Tot 2011 was ik een bankhanger, nu ben ik gecertificeerd hardlooptrainer en heb ik verschillende marathons en ultramarathons in het binnen- en buitenland gelopen.