Skip to main content

Met deze eenvoudig uit te voeren veldtest kan je in één training je maximale hartslag meten.

Als hardlooptrainer krijg ik vaak vragen over de maximale hartslag. Wat is het en waarom is het van belang om het te weten? In een eerder gepubliceerd artikel beschrijf ik waarom het kennen van je maximale hartslag van belang is om het maximale uit je trainingen te halen. 

Drie methodes om maximale hartslag te meten

Over het algemeen zijn er drie methodes die je kan gebruiken om je maximale hartslag te meten. Alle drie hebben ze zo hun voor- en nadelen: 

220 – leeftijd

Deze formule is waarschijnlijk de meest bekende en eenvoudigste manier om je maximale hartslag te schatten. Je trekt simpelweg je leeftijd af van 220. Dit is een snelle manier om een inschatting te krijgen van je maximale hartslag. Grote nadeel van deze test is dat het een algemene formule is, In de berekening wordt geen rekening gehouden met individuele verschillen zoals fitnessniveau of geslacht.

Veldtest

Bij een veldtest, vaak uitgevoerd op een atletiekbaan of in een andere gecontroleerde omgeving, wordt je hartslag gemeten tijdens een maximale inspanning. De kracht van deze methode ligt in de persoonlijke aanpak, waardoor het een nauwkeuriger beeld geeft dan de algemene formule van “220 – leeftijd”. Echter, het is een zeer intensieve test en daarmee niet geschikt voor iedereen. De resultaten kunnen ook nog eens worden beïnvloed door externe factoren zoals temperatuur of hoogte. Deze test is ideaal voor de meer ervaren hardlopers die op zoek zijn naar een nauwkeuriger methode om hun maximale hartslag op regelmatige basis te meten.

Lees verder voor een daadwerkelijke test die jij nu meteen kan uitvoeren om je maximale hartslag te meten.

Sportarts

Als je het meest nauwkeurige resultaat wil, dan ben je bij de sportarts aan het juiste adres. Dit is de meest uitgebreide en nauwkeurige methode, vaak uitgevoerd in een sportmedisch centrum. Hierbij worden verschillende variabelen gemeten, zoals hartslag en zuurstofopname, tijdens een inspanningstest op bijvoorbeeld een loopband of fiets. Hoewel dit de meest nauwkeurige methode is, kan het ook de duurste zijn en vereist toegang tot gespecialiseerde faciliteiten. Deze methode is met name geschikt voor serieuze atleten die een accurate meting van hun maximale hartslag willen, of voor mensen met gezondheidsproblemen die een test in een gecontroleerde omgeving nodig hebben.

Maximale hartslag meten in een veldtest

Op basis van de voor- en nadelen van de drie methoden om je maximale hartslag te meten is de veldtest een laagdrempelige en makkelijk toepasbare test die je regelmatig kan doen. Idealiter doe je deze test op de atletiekbaan maar dat is niet noodzakelijk. De veldtest gaat als volgt:

  1. Doe een goede warming-up van minimaal 15 minuten.
  2. Loop 1600 meter stevig door.
  3. Loop vervolgens 400 meter op tempo.
  4. Loop uiteindelijk een rondje zo hard als je kan.

Check na de training in Garmin Connect, Strava of een ander platform je hartslag gedurende de test. De hoogste waarde (meestal gemeten aan het einde van de laatste ronde) is bij benadering je maximale hartslag.

Tim Baks

Tot 2011 was ik een bankhanger, nu ben ik gecertificeerd hardlooptrainer en heb ik verschillende marathons en ultramarathons in het binnen- en buitenland gelopen.